Når kun det bedste er godt nok

Teenagepiger føler sig pressede. De stiller så høje krav til sig selv, at de ender med at blive syge. Netop sådan en pige skildrer Camilla Wandahl i sin nye ungdomsroman, »Som en tikken under huden«


Tekst: Sonja Sabinsky
Foto: Carsten Lauridsen


Mange gymnasiepiger er deres egen værste fjende. De er blevet 12-tals-narkomaner. Og ikke kun det. De vil hive trofæer hjem på alle livets hylder. De vil være den smukkeste, den mest empatiske - verdens bedste datter, søster, kæreste og veninde.

Psykiatrifondens børne- og ungeafdeling vurderer, at op mod 20 procent af en ungdomsårgang mistrives eller har et generelt lavt selvværd, selvom de udadtil fremstiller et glansbillede af sig selv - et glansbillede, der for manges vedkommende på et tidspunkt uvægerligt vil krakelere. Forfatter Camilla Wandahl har valgt at tage dette højaktuelle emne op i sin nye ungdomsroman, »Som en tikken under huden«. Her møder vi den 19-årige gymnasieelev Vår, der presser sig selv så hårdt, at hun er ved at udvikle en alvorlig spiseforstyrrelse.

Forfatteren var selv en 12-tals-pige, da hun gik i gymnasiet. I dag er hun 28 år og ryster lidt på hovedet af sig selv:

- Jeg mødte aldrig op til en time uden at have læst lektier meget grundigt, og jeg blev enormt skuffet, hvis jeg ikke fik mindst et 11-tal, som dengang var den næsthøjeste karakter. Da jeg gik i 3.g skulle vi aflevere en skriftlig opgave. Jeg indrettede mig i min mors kælder og arbejdede så seriøst med opgaven, at man skulle tro, det var et speciale til universitet, jeg sad og skrev. Jeg fik et ti-tal, og veninderne sagde tillykke. Selv følte jeg ingen glæde. Jeg var fyldt op af skuffelse og tomhed.


Ansvaret er vores eget

Der var aldrig nogen, der pressede Camilla Wandahl til at være den bedste, og hendes hovedperson går også helt frivilligt ind i præstationshelvedet. Derved er de begge karakteristiske for det billede, eksperter har tegnet af den gruppe, der altså nu bliver kaldt 12-tals-pigerne. Disse piger har en kronisk angst for, at de ikke er gode nok. De føler, at de altid kan gøre mere, præstere mere, opnå mere.

De fleste vil mene, at det er godt at sætte baren højt, og mange indfrier da også egne høje forventninger uden at tage skade af det. Men der er altså også en gruppe piger, for hvem byrden bliver alt for tung at bære. Og det er der en god forklaring på, mener Camilla Wandahl:

- Vi har fået at vide, at vi kan blive lige, hvad vi vil. At ansvaret er vores eget. Det var jeg meget optaget af, da jeg gik i gymnasiet. Jeg knoklede for at få topkarakter i alle fag, så jeg kunne komme ind på en hvilken som helst uddannelse.


Fantastiske liv på Facebook

Eksperter har peget på, at det netop er det frie valg på alle hylde, der virker svimlende på mange unge piger. At vejen er banet for stress og depression, når kravene altid kommer indefra. Man har kun sig selv at bebrejde, hvis man ikke lever op til kravene. Et pres, der kommer udefra - fra forældre, skole og samfund - er meget lettere at forholde sig til. Så har man nemlig en syndebuk at øse sine frustrationer ud over.

Også den selviscenesættelse, der sker på internettet, presser de unge piger, mener Camilla Wandahl, der er glad for, at der ikke i hendes gymnasietid var noget, der hed Facebook:

- Det blev jeg heldigvis skånet for, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, at det udstillingsvindue, som Facebook er, har gjort det endnu vanskeligere at være ung. Hvis man hele tiden konfronteres med de andres »fantastiske« liv, kommer man nemt til at opleve sit eget liv som en fiasko.


Spiseforstyrrelse

Cirka 39 procent af danske unge i 20 års alderen går i gymnasiet eller på hf, og her er det faktisk pigerne, der klarer sig bedst. Men det er også i den aldersgruppe, det kvindelige køn har det værst, hvis man kigger på Sundhedsstyrelsens rapport »Danskernes sundhed - Den Nationale Sundhedsprofil 2013«.

Og at især pigerne har ondt i livet, viser også den nye rapport om unges psykiske trivsel over de seneste 20 år, »Børn og unges mentale helbred«, der er lavet af Statens Institut for Folkesundhed og Vidensråd for Forebyggelse. Her fremgår det, at dobbelt så mange unge kvinder er stressede i dag som for bare ti år siden. Hos teenagepiger er selvmordsforsøg fordoblet siden 1994. Desuden er 27 procent af pigerne ofte kede af det mod kun 11 procent drenge.

Psykologer har peget på, at det kan skyldes, at drenge og piger har forskellig indstilling til karakterræset. Mens drengene kæmper for at vinde, kæmper pigerne for ikke at tabe. Drengene er mere risikovillige, de tager flere chancer, mens pigerne anvender strategier som perfektion og kontrol. Og når de ikke lever op til egne høje krav, vender de frustrationen indad.

Der sker også for hovedpersonen i Camilla Wandahls roman »Som en tikken under huden«. Hun begynder at udvikle en spiseforstyrrelse.

- Jeg har ikke selv haft en spiseforstyrrelse, men jeg ved jo, at det er noget mange 12-tals-piger udvikler, og det sker formentlig fordi, de har en indre uro, usikkerhed og en følelse af utilstrækkelighed, som de forsøger at afhjælpe med en ydre kontrol over kroppen gennem spisning.


Tag dig tid

Faktisk fik Camilla Wandahl aldrig brug for de høje karakterer, hun slæbte hjem, da hun gik i gymnasiet. Hun griner lidt ved tanken:

- Jeg tog en uddannelse som folkeskolelærer, men har aldrig brugt den, fordi jeg begyndte at skrive børne- og ungdomsromaner. Her har jeg fundet et rum, som er 100 procent lystbetonet. Selv en dårlig anmeldelse kan ikke slå mig ud, for ingen kan tage de karakterer fra mig, som jeg har skabt, og som lever i mine bøger.

Hvis hun skal give dagens 12-tals-piger et godt råd, lyder det:

- De skal vide, at det selvfølgelig er vigtigt at gøre sig umage og få gode karakterer, men at der sandelig er andre ting i livet, der også er vigtige. De behøver ikke nødvendigvis at lytte til politikerne, der gerne vil have, at de kommer hurtigt igennem en uddannelse. Hvis de har brug for det, synes jeg, at de skal tage et sabbatår, hvor de lytter til sig selv, før de beslutter sig for, hvilken uddannelse de vil søge ind på.


***


Blå bog

Camilla Wandahl, født i 1986, debuterede i 2009 med den anmelderroste ungdomsroman »Hjerte i vente«. Siden har hun skrevet 20 bøger for børn og unge. Hun er oprindeligt uddannet folkeskolelærer, men lever i dag af sit forfatterskab og af at holde foredrag.

Den 17. oktober udkommer hendes nye ungdomsroman »Som en tikken under huden«. Det er en fortælling om et komplekst søsterforhold og den svære kærlighed. Og om angsten for kontroltab fortalt af en 19-årig pige, der er på vej til at udvikle en alvorlig spiseforstyrrelse.


***


Unges mentale helbred

Camilla Wandahl beskriver i sin nye roman »Som en tikken under huden« et yderst aktuelt emne. Nemlig hvor svært mange unge piger har det i dag, fordi de føler, at de skal være perfekte på alle livets områder. Især piger, der klarer sig godt i skolen, døjer med psykiske problemer. De kaldes nu 12-tals-pigerne.

Og at de unge står over for helt nye udfordringer, viser den nye rapport »Børn og unges mentale helbred« fra Statens Institut for Folkesundhed og Vidensråd for Forebyggelse. Her fremgår det, at både drenge og piger er mere stressede, mere deprimerede og mindre tilfredse med livet, end de var for 20 år siden. Værst har pigerne det dog, idet 26 procent ofte føler sig stressede mod 14 procent i 2005. Kun hver fjerde pige har en høj grad af livstilfredshed mod hver tredje i 2002. Hos teenagepiger er selvmordsforsøg fordoblet siden 1994. Forskere har peget på, at mange piger har urealistiske forventninger til sig selv. De søger at være perfekte på alle livets områder, hvilket får mange til at bukke under med stress og andre psykiske sygdomme.

skrevet d.14 Oct, 2014

Seneste Interview

- Komik handler om mennesker, ikke køn

Hun har 20 års erfaring med komik, og nu har skuepiller Ditte Hansen sammen med sin kollega Louise Mieritz kastet sig over en komedieserie, der skildrer to 40-årige antiheltinder. Med udgangspunkt i deres egne liv forsøger de at vise, at ingen er perfekte

skrevet d.28 May, 2015

- Det her er mig

Hush-sangerinde Dorthe Gerlach er gået solo, men det var også lige ved, at hun var gået solo i privatlivet. Havde det ikke været for det aktuelle og meget personlige album »Natlys«, der hjalp hende ud af krisen og satte ord på alt det svære fra barndomserindringer, sorg og smuldrende parforhold, var det uden tvivl endt med skilsmisse

skrevet d.10 Apr, 2015

Mellem aldrig mere og altid

Hvad stiller man op, når døden dikterer, at man aldrig mere skal være sammen med den, man elsker og har delt livet med? I bogen »Så er Thomas væk« fortæller Charlotte Bork Høvsgaard om at miste, men også om at finde en ny vej i livet uden at give slip på det, der var

skrevet d.10 Apr, 2015

Det, der er større end en selv

For snart 75 år siden blev en lille gruppe soldater sendt i kamp mod de tyske invasionstropper, der krydsede den danske grænse. I filmen »9. april« følger man nogle af de mænd, der kæmpede den kamp, der var tabt på forhånd, og det er en historie, vi kan lære meget af, mener hovedrolleindehaver Pilou Asbæk

skrevet d.13 Mar, 2015

Gå til arkivet