Brug hjernen i dit parforhold

En stormende forelskelse er ikke nødvendigvis et godt udgangspunkt for et stabilt forhold - og man skal i al fald ikke få børn i den tilstand


Tekst: Sonja Sabinsky

Foto: Hans Christian Jacobsen/Polfoto


I 30 år har han fortrinsvis beskæftiget sig med angst og depressioner i sit job som forsker og lektor i psykologi ved Aarhus Universitet. Men nu går Thomas Nielsen snart på pension, og så var det oplagt at tage fat på et af de emner, som har berørt ham dybt lige siden ungdommen - de mange børn, der kommer i klemme, når mor og far ikke kan finde ud af at leve sammen.

For mens Thomas Nielsen selv i 43 år var lykkelig gift med den samme kvinde, indtil hun døde af kræft for nogle år siden, kunne han iagttage, hvordan venners, kollegers og bekendtes forhold revnede på midten, og prisen var en stime af forvirrede og ulykkelige børn - hvoraf nogle fik et ar på sjælen, som har kastet skygger langt ind i deres tilværelse som voksne. Hans private iagttagelser bakkes da også op af en række forskningsstudier, hvor man har undersøgt langtidsvirkningen af en skilsmisse, og man må konstatere, at der ikke findes mange lykkelige skilsmisser - i al fald ikke når det gælder børnene.

Den 69-årige lektor har (alt for) mange billeder på nethinden fra årene, hvor den store skilsmissegeneration blev skabt. Derfor satte han sig ned her før lukketid på universitetet og gennempløjede international forskning indenfor emnet, og det blev til bogen "Kærlighed og Parforhold - under forskernes lup". En bog, der er baseret på videnskabelige undersøgelser men videreformidlet, så alle kan være med. Det sidste har været vigtigt for Thomas Nielsen, der nærer et dybt ønske om at bidrage til, at vi bliver bedre klædt på til at få stærke og langtidsholdbare kærlighedsforhold:

- Alle større børn burde undervises i, hvordan man får et parforhold til at fungere og hvad, der får det til at kæntre. Det burde være en samfundsopgave, når man tænker på, hvor dyre skilsmisserne er for samfundet, og hvor meget psykisk vantrivsel, der kommer ud af alle de brud, siger Thomas Nielsen, der understreger, at han ikke er fanatisk modstander af skilsmisser.


Forelskelse er en primitiv drift

Men Thomas Nielsen - de fleste parforhold starter med en forelskelse, og så er scenen ligesom sat - hvorfor forelsker vi os i dem, vi forelsker os i?

- Groft sagt tiltrækkes vi af mennesker, som vi kan få det bedst mulige afkom med. Forelskelse er en biologisk primitiv drift, der skal sikre menneskeslægtens overlevelse. Undersøgelser viser, at mænd generelt tiltrækkes mest af kvinder med et lidt barnligt udseende og rene, symmetriske ansigtstræk, og den bagvedliggende grund er, at det borger for sundhed og levedygtigt afkom. Kvinder - derimod - kigger ikke så meget på udseendet, de ser mere på, om manden har styrke og ressourcer til at opretholde familiens eksistens. Om det vil ændre sig med kvindefrigørelsen, ved vi endnu ikke, men det er da muligt.

Er forelskelsen en forudsætning for et godt parforhold?

- Nej, tværtimod. En stormende forelskelse kan ligefrem være en hindring for et godt parforhold. En indisk undersøgelse viser, at par der er blevet tvangsgift med hinanden har det bedre sammen efter tre års ægteskab, end de par, der selv har valgt hinanden på baggrund af en forelskelse. Fra undersøgelser i Vesten ved vi ligeledes, at der ikke er noget, der tyder på, at de forhold, der starter med en forelskelse er mere lykkelige og holdbare end dem, der starter med et godt venskab, der med tiden er blevet dybere og dybere.

Vil det sige, at du råder folk til at lade forelskelsen klinge af, før de kaster sig ud i projekt kernefamilie?

- Helt bestemt! Man skal nyde forelskelsen, for den er vidunderlig, men man bør holde sig fra at sætte børn i verden, når man er i den tilstand.


De negative bliver skilt

Thomas Nielsen synes, at det er en skam, at kvinders udseende spiller så stor en rolle for mænd, og at mandens status spiller så stor en rolle for kvinden - især er det synd for børnene, for forskningen viser, at det altafgørende for holdbarheden af et parforhold er, at de grundlæggende holdninger og værdier stemmer overens, og jo mere empatiske og samvittighedsfulde begge parter er, jo større er chancen for, at parforholdet lykkes i længden. Han fortæller om en undersøgelse, der har optaget ham meget. Det var forskere fra et universitet i Washington, der videofilmede diskussioner mellem 124 nygifte par, og samtidig registrerede de forekomsten af positive og negative ytringer - både i det mundtlige sprog og i kropssproget:

- Med uhyggelig præcision kunne forskerne forudse, hvem der ville blive skilt ud fra, hvordan der var blevet kommunikeret. Efter seks år var 17 af parrene gået fra hinanden, og det var netop de par, der var nedladende og negative i deres kommunikation, fortæller Thomas Nielsen.


Sexlivet ikke undersøgt til bunds

Det ser beklageligvis ikke ud til, at vi mennesker bliver skrappere til det der med parforhold, jo mere vi øver os. Folk i ægteskab nummer to har tilsyneladende ikke lært en disse af fejltagelserne fra det første ægteskab, forklarer Thomas Nielsen:

- Nissen flytter med, og det skyldes formentlig, at man er mere optaget af at lave om på partneren, end af at lave om på sig selv. Og hvis man indgår et nyt ægteskab og slæber de samme unoder med ind i det, så vil det uvægerligt gå galt igen.

Hvad med det seksuelle? Er et dårligt fungerende sexliv ikke den største grund til, at par går fra hinanden?

- Et dårligt sexliv kan selvfølgelig skade et parforhold, men et dårligt parforhold kan også skade sexlivet, så hvad der kommer først, er ikke undersøgt til bunds. Det er derimod ældres sexliv, som holder op - for eksempel på grund af sygdom. Her ved vi, at det ikke påvirker parforholdet negativt - det går ikke ud over den ømhed og kærlighed, som parterne har til hinanden.


Parterapi hjælper

Men hvad kan vi lære af forskernes undersøgelser - må vi ikke bare erkende, at nogle er bedre til at leve i et parforhold end andre, og at livet leves forlæns, men forstås baglæns, og så er den potte ude?

- Nej, jeg er overbevist om, at vi kan få nogle redskaber og en viden, som kan gøre vores parforhold mere sunde og robuste. Personligt synes jeg, at det er sørgeligt, så lidt man underviser i psykologi i skolerne. At vi er harmoniske mennesker, der har gode relationer, er noget af det vigtigste i livet, så derfor mener jeg, at psykologi burde være et obligatorisk fag i folkeskolen på linje med dansk og matematik. Jeg er ikke i tvivl om, at vi ville kunne undgå en masse psykiske skader og lidelser, hvis folk fik mere viden og erkendelse på det her felt, for så blev de bedre til at tage hånd om både sig selv og de andre.

Men hvad gør vi, når skaden er sket, og vi er røget så meget i totterne på hinanden, at det hele virker håbløst. Er løbet så ikke kørt?

- Ikke nødvendigvis, for man kan godt redde et skrantende parforhold, hvis viljen er der, og her er parterapi en rigtig god løsning, man skal bare være opmærksom på, at enhver kan kalde sig parterapuet, for det er stadig en ubeskyttet titel i dagens Danmark. Det betyder desværre, at en masse plattenslagere har slået sig ind på den levevej de seneste år, så man skal se sig rigtig godt for, men gør man det, er der uden tvivl hjælp at hente her, siger Thomas Nielsen.

***

Pas på - du styrer direkte mod en skilsmisse:

- Du styrter op til alteret og gifter dig med ham, du er vildt forelsket i - og så går I hjem og bliver gravide. Pas på - I har begge forelskelsens skæl for øjnene, I kender slet ikke hinanden endnu.

- Der er mere end ti års aldersforskel mellem jer.

- I har opgivet at forstå hinanden. Enhver diskussion eller samtale er en kamp om at få ret. Jeres ord, tonefald og kropssprog emmer af foragt og selvretfærdighed.

- Den ene af jer - eller begge har knuder på sjælen, der er ting, I ikke kan snakke om, og I glider længere og længere fra hinanden.

- I lever hver sit liv - har ingen fælles interesser.

- Utroskab.
***

Sådan lever I lykkeligt til jeres dages ende:

- I kan lide hinanden sådan for alvor.
- I respekterer hinanden.
- I lytter til hinanden.

- I er storsindede, generøse og kærlige.

- I har interesser, som I deler.
- I deler værdier.
- I er tro mod hinanden.
***
Blå bog: Thomas Nielsen

69 år og lektor i psykologi ved Aarhus Universitet. Forfatter til et hav af artikler og bøger om psykologi - især om angst og depressioner.

En kendt radiostemme - blandt andet fra det ugentlige "Leksikon" på DR P1.

Æresmedlem af Dansk Psykologforening og Foreningen for Gymnasielærere i Psykologi. Redaktør af tidsskriftet Forskningsnyt fra Psykologi.

Thomas Nielsens seneste bog "Kærlighed og Parforhold - under forskernes lup" er skrevet til helt almindelige mennesker, der interesserer sig for, hvordan man får et godt og langtidsholdbart parforhold. Bogen er ikke baseret på luftig snak eller tro - men på viden. Den er udkommet på forlaget Plurafutura Publishing.


skrevet d.15 Feb, 2012

Seneste Interview

- Komik handler om mennesker, ikke køn

Hun har 20 års erfaring med komik, og nu har skuepiller Ditte Hansen sammen med sin kollega Louise Mieritz kastet sig over en komedieserie, der skildrer to 40-årige antiheltinder. Med udgangspunkt i deres egne liv forsøger de at vise, at ingen er perfekte

skrevet d.28 May, 2015

- Det her er mig

Hush-sangerinde Dorthe Gerlach er gået solo, men det var også lige ved, at hun var gået solo i privatlivet. Havde det ikke været for det aktuelle og meget personlige album »Natlys«, der hjalp hende ud af krisen og satte ord på alt det svære fra barndomserindringer, sorg og smuldrende parforhold, var det uden tvivl endt med skilsmisse

skrevet d.10 Apr, 2015

Mellem aldrig mere og altid

Hvad stiller man op, når døden dikterer, at man aldrig mere skal være sammen med den, man elsker og har delt livet med? I bogen »Så er Thomas væk« fortæller Charlotte Bork Høvsgaard om at miste, men også om at finde en ny vej i livet uden at give slip på det, der var

skrevet d.10 Apr, 2015

Det, der er større end en selv

For snart 75 år siden blev en lille gruppe soldater sendt i kamp mod de tyske invasionstropper, der krydsede den danske grænse. I filmen »9. april« følger man nogle af de mænd, der kæmpede den kamp, der var tabt på forhånd, og det er en historie, vi kan lære meget af, mener hovedrolleindehaver Pilou Asbæk

skrevet d.13 Mar, 2015

Gå til arkivet